MFM

AZ MFM-PROJEKT BEMUTATÁSA
(Mädchen Frauen Meine Tage = lányok, asszonyok, menstruáció) – német felvilágosító program

A Ciklus-show mottója: „Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok…”

2006 őszétől fejlesztési tervünkben szerepelt a Németországban, Ausztriában, Svájcban és Hollandiában nagy népszerűségnek örvendő német felvilágosító program, az MFM-Projekt, a „Ciklus-show” átvétele, ezáltal a „Boldogabb családokért” családi életre nevelő programunk bővítése ezzel a nagysikerű felvilágosító programmal.
A lányok számára tartandó workshop, a „Ciklus-show – Testem titkos jelzéseinek nyomában” központi gondolata a következő: a serdülő lányok önképét és életérzését nagymértékben meghatározza, milyennek tapasztalják meg és értékelik a testüket, milyen üzeneteket hallanak testükkel - és így saját magukkal kapcsolatban.

Az MFM-Projekt 1999-ben indult Münchenben, és azóta több száz tanácsadót képeztek ki, elsősorban Németországban, de a környező országokban, így Svájcban, Ausztriában és Hollandiában is. Németország-szerte az egész napos programokon 2006-ig összesen 67.735 résztvevő volt, ebből csak 2005-ben 25.695.
A programról közvetlenül német nyelven lehet tájékozódni a www.mfm-projekt.de internetcímen.
Magyar internetcím a www.mfm-projekt.hu

Az MFM-Projekt magyarországi bevezetésének fontos eseménye volt 2006. november 24-25-én. A magyarországi tanácsadók, MFM-munkatársak képzésére a programot kitaláló és elindító orvosnő, Dr. Med. Elisabeth Raith Paula vállalkozott, s ekkor tartott képzést Budapesten 29 fő részvételével. Ennek szervezési és szakmai hátterét a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület biztosította, a Természetes Családtervezési Tanácsadók Munkaközösségével közösen. Ekkor volt a hivatalos könyvbemutatója a doktornő által írt „Was ist los in meinem körper?” magyar nyelvű kiadásának, melynek címe: „Élő adás a testemből”. Az MFM-Projekt kiadványának magyarországi megjelentetését szintén Egyesületünk vállalta, melyhez az ICSSZEM nyújtott pályázati támogatást.

A program Magyarországra történő adaptációját és elterjesztését Egyesületünk vállalta, így az MFM-Projekt országos projekt-központja a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület. Magyarországi projekt-felelős Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes, MFM szakmai tanácsadó Kupás Anita, projekt-menedzser Dr. Lotzné Káli Anikó.

Meggyőződésünk, hogy ez a komplex program – a Ciklus-show – (dramatizált egész napos foglalkozás, szülőkkel való munka és a könyv, mint szakmai háttéranyag) egyedülálló, innovatív, és a külföldi tapasztalatok szerint nagyon sikeresnek bizonyuló megközelítés, mely segítséget nyújthat a megfelelő időben megkezdett családi életre neveléshez, és a nemi identitás és egészségtudatosság kialakítása szempontjából is komoly preventív erővel bír.

A lányok számára tartandó workshop, a „Ciklus-show”

Az életkornak és nemnek megfelelő felkészülési programban külön kiscsoportokban folyik a munka lányokkal. A program magja egy fél napos dramatikus játék, melynek során a lányokat szó szerint végigvezetik a női termékenység testi folyamatain, megismertetik, és játékosan megtapasztaltatják velük testük működésének alapvető összefüggéseit.

A játék a drámapedagógiában használatos számos elemet alkalmaz:
- a testi folyamatokat nagyméretű, puha anyagból készített segédeszközökön lehet végigjátszani: a játékvezető (a felkészített tanácsadó) saját maga készíti el szőnyegnyi méretben a méh modelljét, és apró tárgyak segítségével, játékos formában szemlélteti a „Show” történéseit;
- a játékot szereposztás kíséri: a történet megfelelő pontjain a résztvevők „ösztrogén-csapattá”, majd „progeszteron-csapattá” válnak, és ennek megfelelően alakítják át a ciklust;
- a játék alatt zene szól, hogy a testi termékenység nagyszerű voltáról szóló pozitív üzenetet támogassa.
A program minden elemének az a célja, hogy a résztvevőkben saját testük szépségét, működésének különlegeségét és csodálatos voltát erősítsék meg. A testi folyamatok kedves és látványos bemutatása az értelem mellett, illetve az előtt főként az érzelmeket és az érzékszerveket szólítja meg, hiszen „az értékelés a szív dolga”. De nem hiányzik az ismeret sem. A testi kompetenciát erősíti a program olyan új információk bemutatásával, melyek még nem tartoznak a mindennapi tudáshoz (pl. a méhnyaknyák szerepe), valamint saját tapasztalatok által.

A szülők - lányok esetében elsősorban az anyák - bevonása a program fontos része. Az előzetes konzultáció és a programot követő megbeszélés során a szülők gyakorlati javaslatokat kapnak arra, hogy miként kezeljék a testi változások témáját serdülő gyerekeiknél. Tartós hatás ugyanis nyilvánvalóan csak akkor várható, ha ebben a vonatkozásban is megfelelő szülői támogatás kíséri a gyermek fejlődését. Ezeknek az alkalmaknak gyakori eredménye az is, hogy a szülőket is segíti valamelyest közelebb kerülni saját termékenységük és szexualitásuk rejtett, vagy elnyomott oldalaihoz.

Jelenleg 30 fő MFM-munkatársunk van, közülük 1 munkatársunk 2006 májusában Passauban és 29 munkatársunk 2006 novemberében Budapesten végezte el a programot kitaláló és elindító orvosnő, Dr. Med. Elisabeth Raith Paula által tartott képzést.

A végzett munkatársaink közül két fő kapta meg Dr. Med. Elisabeth Raith Paulától - sikeres vizsga után 2007. június 02-án Kupás Anita és 2007. október 27-én Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes – a további magyarországi vizsgáztatás jogát. Az MFM-Projekt keretében kidolgozott Ciklus-show workshopokat a 10-14 éves korosztályú lányok számára (6 óra/workshop) és a „Szülői esteket” a szülők számára tartunk.

A fiúk számára tartandó workshop-ok engedélyét is megkaptuk 2007. decemberében a doktornővel történt egyeztetés eredményeként. A Licencszerződést a projektgazda – Dr. Med. Elisabeth Raith Paula – 2007. december 05-én és a licenctulajdonos – a SZÉK nevében Hortobágyi Tibor egyesületi elnök – 2007. december 20-án írta alá.

2009. szeptember 18-19. Az MFM-Projekt 10 éves jubileumi rendezvényén vett részt 3 fő: az Egyesület elnöke, projektmenedzsere és szakmai tanácsadója.

Már 19 végzett (vizsgázott) MFM-munkatársunk van, akik a következők.

1. Kupás Anita, Budapest Supervisor: Andrea Heuberger
2. Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes, Kecskemét Supervisor: Andrea Heuberger
3. Jobbágy Mihályné Zsuzsa, Kecskemét Supervisor: Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes
4. Tirczka Imréné Zsófia, Budapest Supervisor: Kupás Anita
5. Déri Éva, Kecskemét Supervisor: Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes
6. Dr. Lotzné Káli Anikó, Budapest Supervisor: Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes
7. Agócs Andrea, Kecskemét Supervisor: Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes
8. Földesiné Csiszér Anikó, Budapest Supervisor: Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes
9. Kovács Éva, Budapest Supervisor: Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes
10. Kozma Andrásné Judit, Ják Supervisor: Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes
11. Rétfalvi Valéria, Szombathely Supervisor: Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes
12. László Anita, Szeged Supervisor: Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes
13. Vargáné Sere Csilla , Jánoshalma Supervisor: Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes
14. Bella Katalin, Szeged Supervisor: Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes
15. Gyurisné Hutter Katalin, Szeged Supervisor: Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes
16. Takácsné Papp Zsófia, Göd Supervisor: Kupás Anita
17. Bozóné Horváth Andrea, Budapest Supervisor: Kupás Anita
18. Dr. Martosné Dr. Dulácska Csilla Supervisor: Kupás Anita
19. Sápi-Szabó Ildikó Supervisor: Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes

Összesen már 12 Ciklus-show bőrönd van készen.

2007-ben 9 ciklus-show-t tartott 3 MFM-munkatárs 115 lánynak.

2008-ban 37 ciklus-show-t tartott 8 MFM-munkatárs 500 lánynak.

2009-ben 54 ciklus-show-t tartott 11 MFM-munkatárs 721 lánynak.

2010-ben 74 ciklus-show-t tartott 11 MFM-munkatárs 1005 lánynak.

2011-ben 69 ciklus-show-t tartott 12 MFM-munkatárs 866 lánynak.

Az MFM-Projekt magyarországi adaptációjától kezdve, azaz 2007. május 15-2011. december 31-ig összesen 243 ciklus-show-t tartottak a vizsgázott MFM-munkatársak 3207 lánynak.

Nagyon pozitív visszajelzéseket kapunk az MFM-Porjektről, nemcsak lányoktól és szülőktől, hanem még iskolaigazgatóktól is. Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy rendkívül nagy igény van erre, a termékenység értékét hirdető felvilágosító programra.

Ciklus-show

Fiatalok véleménye a "Mi tetszett különösen?" kérdésre:

"A sok eszköz meg kép. Nagyon egyértelmű és látványos volt."

"Az, hogy nagyon játékos és nyílt volt."


"Az tetszett, hogy játékosan is meg lehet beszélni a komoly dolgokat."


"Az, hogy most pontosan magam elé tudom képzelni, hogy fog majd lezajlani ez a folyamat."


"A sok, játékosan bemutatott igazság."


"A legfontosabb újdonság számomra:"


"Hogy szorongás, izgulás, félelem, és zárkózottság nélkül tudok ezekről a dolgokról beszélni."


"Hogy ilyen viccesen és játékkal beszélgettünk a komoly dolgokról."


"Hogy érzem, nem is olyan szörnyű, sőt JÓ, hogy LÁNYNAK, NŐNEK születtem."


"Becsüld meg, hogy nő vagy!"


"Mindig örülj annak, hogy nő vagy!"

Szülői köszönő gondolatok

"Egészséges derű és humor lengte körül a kislányok számára még szorongató témát. Köszönöm…"


"Tapasztalatom szerint nagy élmény volt a lányoknak, hogy közösen, játékosan, szégyenérzet nélkül játszották el az élet kezdetét. Köszönjük."


"Gyakorló szülőként úgy gondolom, hogy nehéz erről a témáról beszélni. Nekem sokat segített ez a délután. Azt hiszem, hogy az első lépés ahhoz, hogy boldog felnőtt legyen a gyermekem. Köszönöm."


"Mindenképpen köszönöm! Bizonyára, aki megismerkedik ezzel a programmal, rengeteg gátlástól, félelemtől szabadulhat meg. Örülök továbbá azért is, mert számomra ez nagyon nem adatott meg serdülőként…"


"Érdekes, játékos, megható volt. Újra lenne kedve az anyukának ezt az élményt átélni."


"Iskolaigazgatói köszönet"


"Köszönöm, hogy a program megvalósításával részesülhetnek a mi diákjaink is azokban az ismeretekben, amelyeket közvetítetek. S különösen annak a szemléletnek örülök, amely foglalkozásaitokat, munkátokat jellemzi. Úgy gondolom, akik megismerik tanításaitokat, nem fognak identitászavarral küzdeni sem tizenévesként, sem felnőttként."


"El vagyok ragadtatva attól, amit a foglalkozáson láttam, hallottam. Gratulálok.

Letölthető anyagok: